English version
Skontaktuj się z nami pod numerami +48 691 660 700 lub +48 607 335 557

Kawa ziarnista – jak ją wybrać?

Kawa ziarnista – jak ją wybrać?

Wybierając kawę, należy wziąć pod uwagę to w jaki sposób będzie przyrządzana. Na rynku dostępne są kawy ziarniste, które różnią się jakością, proporcjami wykorzystywanych ziaren, a także sposobem ich wypalania. Wszystko to wpływa na smak kawy po zaparzeniu.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Kawy ziarniste które służą do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, wymagają zupełnie innego palenia niż kawy, które służą do parzenia z fusów w filiżankach, zaparzaczach lub ekspresach przelewowych. Generalnie rzecz ujmując, kawy do parzenia bezpośredniego charakteryzują się jasnym wypałem, co sprawia że ich smak jest delikatniejszy. Z kolei mieszkanki do ekspresów ciśnieniowych wypala się w temperaturze 230 stopni, a w dodatku jest to proces który trwa bardzo długo. Podczas niego, ziarna zmieniają kolor, a tym samym smak po zaparzeniu.

Co decyduje o jakości kawy ziarnistej do ekspresu ciśnieniowego?

Wybierając kawę ziarnistą należy zwrócić uwagę na datę wypalania podawaną przez producenta. Najczęściej na opakowaniach można spotkać datę wypalania, a także datę zdatności do spożycia (nawet do 2 lat). Jednak warto wybierać te kawy ziarniste, które były wypalane maksymalnie kilka miesięcy wcześniej.

Na jakość kawy ziarnistej wpływa także sposób uprawy, region z którego pochodzi, sposób obróbki ziaren, selekcja ziaren, oraz oczywiście gatunek kawy. Za najszlachetniejszy uznaje się gatunek kawy arabica, na świecie jest wiele miejsc w których uprawia się tę kawę, i co ciekawe, każdy region charakteryzuje unikatowy smak i aromat. Sama uprawa kawowców nie należy do łatwych, a odmiana arabica jest niezwykle delikatna. Uprawy najczęściej spotyka się w rejonach międzyzwrotnikowych, ponieważ tam mają najlepsze warunki, do tego często znajdują się ponad 1000 metrów n.p.m. wśród rzadkiego lasu.

Ważne jest także to, czy przed zbiorem ziarna kawowca na krzewie osiągnęły pełną dojrzałość i czy wszystkie z jednego zbioru były w takim samym stopniu dojrzałe, czyli czy uzyskały odpowiednią słodycz i wielkość.

Warto zwrócić uwagę także na sposób zbioru, ponieważ maszynowe zrywanie często wpływa na słabszą jakość kawy, dlatego warto wybierać kawy ze zbioru ręcznego.

Na jakość kawy ma także wpływ sposób wyłuskania ziaren, może być to wykonane za pomocą suszenia na słońcu, lub poprzez płukanie w specjalnych basenach i poddanie krótkiej fermentacji. Warto dodać, że ziarna fermentowane mają często lepsze walory smakowe.

Kolejną kwestią wpływającą na jakość kawy jest przechowywanie zielonych ziaren kawy, taki proces może trwać nawet kilka lat, a wtedy ziarna tracą niektóre swoje właściwości. Jednak tego nie jesteśmy w stanie zweryfikować, ponieważ kupujemy kawę ziarnistą prosto z palarni.

Nie trzeba zaznaczać, że najsmaczniejsza kawa, to ta najświeższa. Dlatego otwierając kawę ziarnistą warto trzymać ją w szczelnym opakowaniu, a także w miarę szybko spożywać. Jednak mimo szczelnie zamkniętego opakowania najcenniejsze walory smakowe i aromaty z biegiem czasu mogą się ulotnić.

Arabica, robusta czy mieszanka kaw?

Mieszanki kaw wykonuje się z różnych gatunków arabic, robusty, lub arabic z robustą. Arabica jest generalnie postrzegana jako ta szlachetniejsza i delikatniejsza w smaku. Dodatkowo ma ona ponad 60% więcej olejków zapachowych niż ziarno robusty. Dlatego też espresso wykonane z ziaren arabica jest bardziej oleiste i aromatyczne. Robusta jest często nazywana kawą kongijską, jest od arabiki bardziej gorzka w smaku i zawiera więcej kofeiny tj. 1,8-4%, a arabica 0,9-1,4%.

Ponadto w espresso wykonywanym z arabiki tzw. crema (pianka) jest delikatniejsza, bardziej ulotna i szybko ciemnieje, a z dodatkiem robusty jest trwalsza i już od samego początku ciemna.

Kawa zaparzona z mieszkanki z robustą jest bardziej gęsta i intensywna w smaku, crema jest gruba i gęsta, a sam napój mniej oleisty. Ma do tego nieco gorzki posmak.

Kawa włoska

Mistrzami w wytwarzaniu mieszanek kawy do espresso są oczywiście Włosi. W zależności od regionu kraju można spotkać inne proporcje arabiki i robusty, w różnym stopniu wypalania. Tak więc, na południu Włoch można spotkać większą zawartość robusty, a na północy więcej arabiki.

W kawach ziarnistych, które uzyskują certyfikaty i zdobywają nagrody najczęściej znajduje się mniej niż 30% robusty, a bardzo często można spotkać połączenia samej arabiki.

Kawa ziarnista – indywidualny wybór

Oczywiście to która kawa ziarnista jest idealna jest kwestią osobistych smaków, a także sposobu przygotowania kawy. Warto poświęcić nieco czasu i poczytać odnośnie wykorzystywanych mieszanek kaw, dzięki czemu będzie można wyrobić sobie dokładne zdanie o kawie i wybierać tę, która zaspokaja wszystkie wymagania.

Kawa ziarnista – sklep internetowy CaffePedron

Szukasz kawy prosto z Włoch? Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na najlepsze mieszanki kaw.